Vallitsevaan komponenttipulaan varautuminen varaosilla

 

Vallitsevaan komponenttipulaan varautuminen varaosilla

Komponenttipula on vaivannut yleiselektroniikkaa hyödyntäviä aloja jo vuodesta 2020 ja loppua ei näy. Erityisesti sähkömekaniikan siruissa komponenttipula on pahimmillaan.

Teollisuuslaite on sijoitus, jolla yritys haluaa parantaa tuottavuuttaan. Joidenkin teollisuuslaitteiden varaosiin liittyvien toimenpiteiden avulla voidaan hallita odottamattomien tuotantokatkoksien pituutta merkittävästi.

Yksittäisen varaosan saatavuus voi vaihdella vallitsevasta tilanteesta johtuen samasta päivästä aina useisiin kuukausiin. Komponenttipulaan voi varautua hankkimalla ennakkoon tarvittavat varaosat kriittisille teollisuuslaitteille, näin varaosat ovat aina saatavillanne, kun tilanne sitä vaatii.

Tilanne, jossa tuotanto on pysähtynyt ja komponentteja ei ole saatavilla lähiaikoina on painajaismainen.

 Jukka Heinonen, Päällikkö, Elinkaaripalvelut, Orfer Oy

Jukka Heinonen, Elinkaaripalveluiden päällikkö, Orfer Oy


Näistä syistä komponenttipulaan kannattaa varautua varaosatäydennyksin:

 

Tehokkuus

Laitteen rikkoutuessa, hakemalla varaosan omasta varaosavarastosta ja vaihtamalla sen, tuotantolinja palaa toimintaan nopeasti. Vikatilanteiden ennakointi ja niihin varautuminen hyvissä ajoin auttaa välttämään tarpeettomia tuotantokatkoja ja uusien osien ja komponenttien saapumista.

 

Kustannus

Varaosien hinnat ovat suhteellisen alhaisia, kun niitä vertaa tuotantokatkoksista tai vikatilanteessa aiheutuneisiin kustannuksiin­.

 

Kerralla kuntoon

Vikaa ei tule vain ”paikkailla”, sillä ongelma saattaa ilmetä uudelleen ja koneisto voi rasittua tai vioittua. Tästä on useimmiten enemmän haittaa kuin hyötyä. Toimittamiemme automaatiojärjestelmien kestävyys ja toimintavarmuus ovat kunnia-asia. 

 

Miten minun tulisi toimia?

·       Tarkastele tuotannollenne kriittisin tai kriittisimmät laitteet

·       Tarkasta kyseisen laitteen varaosavaraston tilanne

·       Mikäli varastossa on puutteita, ota yhteyttä Orferin varaosapalveluun ja pyydä tarjous

ocare@orfer.fi